Как да придобия права над съществуващ домейн?

Хостинг домейн дигитална агенция seomax

Може би и вие сте от хората, които се вълнуват от това, дали могат да придобият права над съществуващ домейн. Искате да повишите продажбите си чрез онлайн магазин като регистрирате домейн на Вашия уеб сайт? Когато вече съществува такъв домейн, можете ли да придобиете права върху него? Да. Можете и това става чрез процедурата по арбитриране на домейн, уредена в Общите условия на Регистър.БГ.

1. Как да започнете процедурата по арбитриране?

  • Като за начало, Вие трябва да направите заявка за регистрация на домейна в областта.bg, за който да проведете процедурата по арбитриране.
  • Второто, което трябва да направите е заявка за арбитриране, която може да създадете и онлайн. Ако имате електронен подпис, можете и чрез него или като въведете име на домейна, номер и дата на заявка за регистрация.
   ! Важно е да знаете, че тази процедура по арбитриране на домейн се заплаща със сумата от 100.00 евро. В случай, че Вие не платите в рамките на 15 дни, заявката ще бъде прекратена.

2. Какво представлява самата процедура?

След като сте заплатили таксата, въпросното лице, което е регистрирало домейна бива уведомено чрез имейл от регистъра за започната от Вас процедура. В рамките на 30 дни, той трябва да отговори на Вашата заявка и документи, които да му послужат за защита, но извън тези документи, които той вече е представил при регистрацията в регистъра. Този документ представлява правото върху името и, че е регистрирал търговка марка.

От друга страна, Вие имате 30 дни срок от датата на подаване на заявката, в който да представите заявка за регистрация на домейна, за арбитриране и документ, който Ви дава права върху името, тоест документ за актуално състояние от Търговския регистър.

! Имате право да претендирате заличаване на регистрацията на домейна, ако името съвпада с пълното име, върху което са Вашите права, но не е и съкращение.

Предоставените от Вас документи със становище, се преглеждат от т. нар. Арбитражна комисия, сформирана от регистъра за разрешаване на проблема.

Окончателното решение се взема от комисията от Регистър.БГ в рамките на 30 дни, а Вие ще бъдете уведомени от имейл. След като се вземе решение, то не подлежи на обжалване.

! Проверявайте често Вашата поща, за де не изпуснете някой срок. Имейлът се счита получен от постъпването му в пощата, а не от момента на Вашето прочитане.

3. Какви могат да бъдат резултатите от взетото Решение?

 • При уважаване на Вашето искане, регистрираният домейн се отнема във Ваша полза, след като регистриралият не е предоставил нужните документи за правата си или са с невярно съдържание.
 • При отхвърляне на искането Ви, досегашната регистрация се запазва.
  Когато се отнеме домейнът, Вие имате 15 дни срок да заплатите таксата за регистрация и поддръжка на домейна. Тогава се и прекратява досегашната регистрация. Ако не платите таксата, ще се запази старата регистрация, за която сте водели спор.

 ! Регистърът не се произнася, когато става въпрос за разноските по делото, а поетите от Вас разходи и таксата за заявка за арбитриране, можете да потърсите пред гражданския съд като предявите иск.

4. Как да се предпазите, ако сте „от другата страна“?

Това, което трябва да знаете е, че има два вида домейни: защитени и незащитени.

 • Защитен домейн е този, при който Вие сте предоставили нужните документи, които Ви дават права над името. Пример за това е копието от издаден лиценз.
 • При регистрация на незащитен домейн, човекът с права върху името, може да се защити с процедурата по арбитриране и да го отнеме. При наличието на такъв документ, който гарантира правото върху името, е редно да се предаде още при регистрацията на домейна.

! Ако минат 5 години от регистрацията на незащитен домейн, той моментално става защитен!

Правилната регистрация на домейн и избора на подходящ абонамент за хостинг е първата важна стъпка за стартиране на онлайн бизнес. Ние от Дигитална агенция SEOMAX предлагаме множество услуги, една от тях е Регистрация на домейн и хостинг. Бъдете поне една крачка пред конкуренцията!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Бюлетин SEOMAX
Top Heading Element

Последни публикации

Съдържание

Top Heading Element

Свържете се с нас

Заявете среща

Обадете ни се

Изпратете запитване

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Моля, попълнете полетата от формата и ние ще се свържем с Вас при първа възможност.