Как се настройва Yoast SEO – Част 2

Как да настроим Yoast SEO част 2.

В първа част засегнахме встъпителните настройки на Yoast SEO. В нея научихме как да изберем какво точно искаме да следи плъгина и като цяло как да направим някои глобални настройки, за цялата страница. В тази част ще вникнем в детайли върху настройката на заглавията и мета описанията на сайта. Те отразяват как ще изглежда сайтът и публикациите Ви в резултатите от търсене.

Search appearance в Yoast SEO 

В тази секция на Yoast SEO имате на разположение 7 секции, в които може да правите различни настройки, отнасящи се до това, как изглежда сайтът Ви в резултатите от търсене. За да стигнете до тези настройки, намерете SEO в лявата част на страницата на администраторския панел и кликнете върху search appearance.Yoast SEO панел за управление в WordPress.

При клик върху “Search Appearance”, пред Вас ще се покаже прозорец, изглеждащ по следния начин.

Yoast SEO Search Appearance панел за управление в WordPress.
В този прозорец може ясно да видите основните секции, в които може да правите редакции.
– Общи настройки
– Content Types
– Media
– Категории
– Архиви
– Пътечки
– RSS емисия

Нека разгледаме всяка от тях, за да разберете как да настроите изгледа си в мрежите за търсене, по Вашите предпочитания.

Общи настройки

Тук може да изберете разделител на заглавието и да настроите заглавие и мета описание на началната и първата страница.

Разделител на заглавието в Yoast SEO на платформата WordPress.
При публикуване на нещо, обикновено неговото заглавие е последвано от Вашето име или името на фирмата. Между двете обикновено има някакъв разделител. Тук може да изберете точно как искате да изглежда този разделител за Вашата начална страница. При горепосочения избор, началната страница в резултатите от търсене изглежда по следния начин:

Резултати от търсене на seomax.bg в Google.
Както виждате, избраният разделител на заглавието отделя двете смислови части на заглавието с указания от нас знак.

Настройка на началната страница в Yoast SEO за WordPress.
Ако кликнете върху линка „редактирате самата първа страница“, ще бъдете отведени в страницата за редакция на първа страница. В долната част на тази страница ще видите Yoast SEO плъгина, в който имате възможност да въведете желаното заглавие и мета описание за нея.

Заглавие и мета описание на начална страница чрез Yoast SEO за WordPress.
Прозореца на Yoast SEO в края на страницата, изглежда по този начин и Ви дава възможност бързо и лесно да въведете желано заглавие и мета описание на началната си страница. В частта „преглед на извадката“ може да видите как ще изглежда въведеният от Вас текст за заглавие и мета описание, в търсещите машини. При въвеждане в кое да е от двете полета, в долната част се показва линия, която показва дали описанието е кратко, прекалено дълго или с добра дължина.

Knowledge graph зона на Yoast SEO за WordPress сайт.
В областта Knowledge Graph избирате дали сте фирма или частно лице. Ако изберете „частно лице“, ще бъдете подканени да въведете Вашето име. Ако изберете „фирма“, ще може да въведете името на фирмата, както и лого на фирмата.

Content types

Тук имате възможност да изберете дали определени части от сайта, имащи съдържание, да се показват в резултатите от търсене, както и формата, в който ще се показват. Също така може да изберете дали да се показва дата на Вашите публикации.

Content Types зона в настройките на Yoast SEO за WordPress.

Нека изясним някои понятия:

Заглавие на шаблона – това е шаблон, който се ползва, когато не въведете заглавието на публикацията си ръчно в Yoast SEO плъгина. Въпреки това, старайте се винаги да въвеждате заглавията си ръчно за всеки пост.

Шаблон за meta description – това е шаблон, който се използва за мета описания, ако не ги въведете ръчно. Въпреки това, старайте се винаги да въвеждате мета описанията за всяка страница и пост ръчно.

Показване на датата – от тук може да изберете дали да излиза датата, на която сте публикували поста, когато се покаже на някой в резултатите от търсене.

Резултати от търсенето на статия в seomax.bg.
При така зададеният шаблон на нашите публикации, ако не въведем ръчно заглавие на дадена публикация, в резултатите от търсене ще се появи заглавието на публикацията, последвано от избрания разделител, в нашия случай | и името на сайта – Дигитална агенция SEOMAX.
В долната част на Content Types, настройките са аналогични, но се отнасят до различни части на сайта. Имате възможност да настроите шаблони за заглавията, за мета описание, както и останалите настройки, които разгледахме до тук.

Media

Media зона в настройките на Yoast SEO за WordPress.

Всеки път, когато качите изображение или видео, WordPress автоматично създава URL за този файл. Ако изберете „Да“, тези линкове ще водят директно към изображението или видеото, и потребителите ще могат да го споделят.

Категории

Категории зона в настройките на Yoast SEO за WordPress.
Ако имате различни категории в своя блог, може да изберете дали тези категории да се показват в резултатите от търсенето. За да има ефект от това, трябва категориите Ви да са оптимизирани по определени ключови думи, а за това се изисква да имате много съдържание с високо качество. Ако смятате, че категориите Ви са добре оптимизирани и наситени със съдържание, изберете „Да“. В противен случай, изберете „Не“.

По-надолу може да изберете аналогични настройки за следните категории:
– Етикети
– Формат
– Documentation Categories
– Portfolio Categories
– Portfolio tags
– Category URLs

Архиви

Архиви зона в настройките на Yoast SEO за WordPress.
Тук може да изберете дали да има авторски архив, както и дали авторският архив да се показва в резултатите от търсенето. Нашата препоръка е да изберете да не се показва, за да не се допуска дублиране на съдържание.

Пътечки (breadcrumbs)

Архиви зона в настройките на Yoast SEO за WordPress.
Пътечките са навигационния текст, който се показва над Вашето съдържание. Това помага на търсещите машини да научат навигацията на Вашия текст. Също така помага на хората лесно да се върнат на началната Ви страница. Въпреки това, някой хора не харесват появата на допълнителен текст.

Пътечки в сайта на SEOMAX.
За да включите пътечките, добавете следния код към Index.php файла на сайтът ви, под get_header();
get_header(); ?>
<div id=”primary”>
<?php if ( function_exists(‘yoast_breadcrumb’) ) {
yoast_breadcrumb(‘<p id=”breadcrumbs”>’,'</p>’);
} ?>
<div id=”content” role=”main”>

RSS емисия

RSS Емисии зона в настройките на Yoast SEO за WordPress.

Ако поддържате RSS емисия, от тук може да настроите как да изглежда тя. Може да изберете дали да има съдържание преди всеки пост в емисията, както и съдържание, след всеки пост в емисията. В долната част ще намерите възможните променливи, които да вмъкнете, както и тяхното предназначение.

Надяваме се тази част да Ви е била полезна в настройката на заглавията и описанията на Вашия сайт. Ние от SEOMAX предлагаме множество услуги, сред които SEO оптимизация, изработка на сайт, изработка на онлайн магазин и други. Ако решите да навлезете в дигиталния свят, ние можем да сме верен партньор на Вашия бизнес. Свържете се с нас!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Top Heading Element

Свържете се с нас

Заявете среща

Обадете ни се

Изпратете запитване

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Моля, попълнете полетата от формата и ние ще се свържем с Вас при първа възможност.