Как се настройва Yoast SEO – част 1

Как се настройва Yoast SEO.

В предишната част разгледахме как можем бързо и лесно да инсталираме Yoast SEO на нашия WordPress сайт. За съжаление, това беше лесната част. Предстои ни да настроим правилно плъгина, за да извлечем максимума от неговите възможности.
За да започнете с настройката, влезте в админ панела на своя сайт и в лявата част намерете надписа SEO и кликнете на „Общи настройки“.

Основни настройки за Yoast SEO

Това ще Ви заведе към страница, от която може да настроите някои глобални SEO опции за своя сайт. Също така, може да видите отчет на текущата работа по SEO оптимизацията на сайта, належащи за решаване проблеми и друга информация.
При клик върху общи настройки пред Вас ще се отвори прозорец с 3 основни секции – „Табло“, „Функции“ и „Webmaster инструменти“. Нека разгледаме всяка една от тях.

Табло

В секцията „Табло“ може да видите настоящото състояние на SEO оптимизацията на сайта. Тук ще видите текущи проблеми по сайта и възможните решения. Също така от тук е достъпен конфигуратора на Yoast.

Функции

Функции на Yoast SEO.

– SEO analysis

Тази опция включва чеклист за оптимизация на съдържанието. След всяко изпълнено действие, светва зелен булет.

– Анализ на четимостта

При включване на тази опция, Ви се предлагат набор от предварително зададени критерии за съдържание с добра четимост. Такива критерии биват дължина на изреченията, дължина на абзаците, дължина на цялото съдържание и други.

– Ключово съдържание

Позволява Ви да маркирате определено съдържание като ключово (най-ценните Ви материали) и Ви помага да следите неговото представяне.

– Text link counter

Показва колко вътрешни линка има всяка страница/пост.

– XML Sitemaps

Добавя XML Sitemap, която може да настроите да бъде използвана от търсачки като Google, Bing и Yandex. Настройката става в таба Webmaster инструменти.

– Ryte Integration

Отчита дали сайтът Ви е индексиран от търсещите машини.

– Меню в админ лентата

Добавя Yoast меню в лентата за управление на WordPress сайта

– Security: no advanced settings for authors

Ако тази опция е включена, авторите на съдържание не могат да премахват постове от резултатите в търсещите машини и да променят канонични URL адреси. Само редакторите и администраторите остават с достъп, позволяващ тези промени.

Webmaster инструменти

Webmaster инструменти в Yoast SEO.

Ако планирате да използвате инструменти като Google Search Console, Bing Webmaster Tools или Yandex Webmaster Tools, може да верифицирате сайта си, ако вече не сте го направили.
Процеса е подобен при всеки от тези инструменти, ние ще използваме Google Search Console за пример.
1) Кликнете върху синия текст Google Search Console;
2) От предоставените опции изберете HTML tag
3) Поставете предоставения код в полето Google verification code, след това изтрийте всичко освен кода в кавичките след content=. Финалния код трябва да е без кавички.
След като разгледахме предназначението на всеки таб и информацията, която ни предоставя, идва време за същинската настройка на Yoast SEO. Тя става след като в секцията Табло, кликнем Open configuration wizard. Същинската оптимизация ще обясним в следващата част.

Ние от дигитална агенция Сеомакс се занимаваме професионално с изработка на сайтове и последващата им SEO оптимизация. Ако все още нямате сайт, свържете се с нас! Ние правим сайтове.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Бюлетин SEOMAX
Top Heading Element

Последни публикации

Съдържание

Top Heading Element

Свържете се с нас

Заявете среща

Обадете ни се

Изпратете запитване

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Моля, попълнете полетата от формата и ние ще се свържем с Вас при първа възможност.