Какво е качествен сайт? С какво се отличава добрия сайт от лошия?

Good - Bad

В предишна наша статия Ви показахме как може да помогне добър сайт на бизнеса Ви. След като отговорихме на този въпрос идва следващия- Как да различим един добър сайт от лош?

д

Половината от клиентите ни задават този въпрос. И трябва да разберем, че тях ги безпокои не това, с какво действително се различават сайтовете един от друг, а това, ще можем ли да им направим добър сайт.

Зад всеки въпрос на клиента се крие неговото съмнение. Зад тези въпроси се крие страха, че в условия, когато клиента не знае как да различи добрия от лошия сайт, той няма да може да разбере дали качествен сайт е направило съответното студио.

Нека да разберем….

Какво е качество на сайт? Как да различа добрия от лошия сайт

 

Как да оценим сайта ?

Оценката на сайта за повечето потребители се основава на чувството „харесвам – не харесвам“. Харесва им външния вид, значи сайта е добър. Не му харесва, значи не е качествен сайт.

Когато става въпрос за създаване на уеб сайт за своя бизнес, клиентът несъзнателно разпространява познатият модел на възприятие и на това, от какво зависи неговото благополучие. Дизайна на сайта се разглежда от гледна точка на естетичното възприятие на лицето, вземащо решение.

Той приема концепцията за красиво оформление. Сайта се прави толкова красив, колкото иска заявителя, вземащ решението. Работата на програмистите ще бъде приета, ако дизайна на сайта, както се казва, е „улучил вкуса на клиента“.

Изпълнителят може да се изкуши да направи сайта красив, дизайна на сайта да пасва на усещането на клиента за красота, а не да се занимава с решаването на неговите задачи. Задачата за направа на продуктивен сайт се заменя със задачата да се угоди на клиента визуално.

Изхождайки от такава парадигма клиентът отговаря на въпроса за качествен сайт, оценявайки неговия външен вид. По този начин, добрия сайт за него ще бъде този, който му харесва, а лошия, който не му харесва.

д

Това е ужасна грешка за бизнеса! Недопустимо е да се измерва качеството на сайт с външния вид. Това е равносилно на оценката на подарък, затворен в кутия и завит с хартия.

Още от първата среща ние изграждаме работата си с клиента така, че да решаваме неговите маркетингови задачи, а не да му угодим естетически. Всичките  най-популярни и продаващи наши сайтове са направени при условие, че клиентът ни дава карт бланш да вземаме решения. Мнението, че клиентът  знае какъв трябва да бъде неговия сайт е почти винаги погрешно.

По-нататък ще ви разкажем как точно и безпогрешно да оценявате сайтовете.

д

Защо е нужен сайт?

д

За да разберем как да отличим качествен сайт от лош, ще започнем със задачите, каращи клиентите да заявяват сайтове.

Търговските сайтове се правят за да може клиентите да представят своя бизнес в огромното информационно пространство, което използват за целите си почти половината човечество. Потенциално за бизнеса това е безграничен пазар, който той никога няма да може да види в неговия реален размер. И затова бизнесът задължително трябва да бъде в интернет пространството.

Идеалната ситуация за бизнеса е когато от сайта се правят продажби. Така, защо ни е нужен сайт? За да продаваме стоки и услуги на клиентите!

ф

Какъв сайт ще бъде добър за бизнеса?

с

Изяснихме, че сайта се прави за продажба на стоки и услуги в Интернет. Качествен сайт за бизнеса ще бъде този, който ще изпълнява своята задача. Каква е нашата задача? Правилно да продаваме!

 Стигаме до идеалната формула: Качествен сайт = ефективността на сайта в неговата основна задача.

Добрият сайт изпълнява добре задачата, заради която той е създаден, лошия – лошо. Значи, колкото сайта си изпълнява по-добре задачата, толкова по-добър е той. Именно продажбите в крайна сметка определят прави ли са били всички заинтересовани от уеб-разработката хора, когато са представили на света именно такъв сайт!

Стигнахме до извода, че качеството на сайт не може да се определи преди неговото пускане. Само трафикът ще ни покаже доколко сайта е добър или лош. Без посетителите оценката на сайта е само предположение.

Измерване на качеството на сайт е доста реалистично. За определяне ефективността на сайта има много инструменти. Услуги като Google Analytics позволява да персонализирате проследяването на огромно количество параметри на сайта и да получите много точни данни за ефективността.

Видяхме, че ефективността на сайта може да се разбере и нагледно: продава ли сайта или не продава, вие ще разберете след пускане на проекта и привличане на ключов трафик. Добрият сайт конвертира посетителите в продажби и това се чувства веднага!

 За нашият клиент добрият сайт ще бъде този, който решава неговите идеи. Ние специално отделяме много време за да разберем задачите на клиента. Докато точно не изясним за себе си защо е дошъл при нас клиента, работата не започва. Тази задълбоченост ни се отплаща щедро, когато сайта заработи и генерира продажби. Тогава клиентите започват да разбират защо сме свършили толкова много работа 🙂

д

Кога и как да преценим качеството на своя сайт?

с

Представете си, че сега сте в процес на създаване на уеб сайт. Как да бъдете сигурни, че изпълнителят ще се справи и ще получите работен инструмент, който ще увеличи количеството на продажбите?

  1. Обърнете внимание на това, какво прави изпълнителя в преговорите и формиране на техническото задание. Ако вие обсъждате само любимия цвят и какво ви харесва, уеб студиото е слабо развито в разработването на добри сайтове.
  2. Обърнете внимание на това дали изпълнителят разбира задачата, която поставяте пред него. Ако в отговор чувате някаква абракадабра от неразбираеми термини, нещата не вървят на добре. Няма такова в нашата индустрия, което не може да се обясни с прости думи.
  3. Подробно разпитайте как изпълнителят смята да реши вашата задача. Никой няма да започне да ви разкрива всички тайни, и никой не е длъжен да мисли за вашия сайт преди сключване на договора (ние дори имаме такова правило). Но ако екипа има опит, те ще започнат беседата по правилния начин. Студио, което не е свикнало да решава задачи на бизнеса, а прави сайтове на конвейер, ще запее старата песен за супер-дизайн и т.н.

д

Подобряване (модернизация) на сайта?

с

Ние показахме, че за добър може да се смята този сайт, който изпълнява своите функции. Ако той е замислен като продаващ, няма да стане добър, докато не започне да продава в обема, който е бил планиран.

Добре е когато сайтът продава достатъчно. А ако не е достатъчно?

Имаме добра новина: сайта може да се подобри! Подобряването на сайта се нарича комплекс от мероприятия по повишаване ефективността му. Това е обичайна задача за нашето уеб студио.

Подобряването на сайта за бизнеса, който сериозно е насочен към успех в Интернет, започва веднага след пускането на му и не завършва никога. Това е непрекъснат и ползотворен процес, който води до повече и повече продажби в сайта. За умният бизнес процеса по увеличаване на продажбите и процеса по подобряване на сайта е едно цяло. Запознайте се с интересни идеи за създаване на печеливш сайт тук.

д

Реклама

д

Дитигална агенция SEOMAX  разработва професионално сайтове за продажби в Интернет. Популяризираме сайтовете, повишаваме конверсиите, занимаваме се с подобряване на съществуващи уеб сайтове.

д

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Бюлетин SEOMAX
Top Heading Element

Последни публикации

Съдържание

Top Heading Element

Свържете се с нас

Заявете среща

Обадете ни се

Изпратете запитване

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Моля, попълнете полетата от формата и ние ще се свържем с Вас при първа възможност.