Какво трябва да съдържат общите условия на един сайт?

изработка на сайт, изработка, сайт, общи условия

За да създадем бизнес или за да го разраснем чрез изработка на сайт за нашите продукти или услуги, е нужно да изготвим общи условия. Ето какво е необходимо да знаем за тях.

Какво представляват общите условия?

Общите условия са необходима част от един сайт. Чрез тях се поддържат отношения с всеки потребител. Това са правила, които фирмата създава, а посетителите трябва да ги спазват, за да получават необходимата информация или услуга, които им се предлага. Това важи особено силно и при изработката на сайт за фирмата. 

Какво трябва да включите в общите условия при изработка на сайт?

Във всеки сайт трябва задължително да присъстват общи условия, а ето и какво трябва да съдържат самите те:

1. Данни за Вашия бизнес

Първото, което трябва да осигурите за своите клиенти е данните на Вашата фирма- наименование, седалище, адрес на управление, номер на вписване в регистъра, име на управител. Осигурете им телефон за връзка и имейл. Всичко това е важно и необходимо за Вашия потребител. Той трябва да е наясно с кого ще работи за в бъдеще.

2. Информация за стоките и услугите

В сайта Ви е нужно да опишете продуктите или услугите, които предлагате. В описанието трябва да посочите цена на съответните стоки, която да включва както данъците, така и разходите, които Вашите клиенти трябва да покрият. Ако Вие имате онлайн магазин за някакви дрехи, трябва да включите и ДДС, ако има такъв и разбира се, сумата за доставка на продуктите. Необходимо е и да доставите информация на Вашите клиенти как желаните поръчки ще достигнат до тях.

3. Средства, чрез които се сключва договорът

Реално тези условия, които създавате образуват договора, който сключвате с потребителите. Ясно и просто трябва да бъдат описани правилата за работа със сайта. В тези правила трябва да се съдържат както Вашите задължения, така и тези на потребителя. Пример за това е, когато клиент Ви дава личните си данни и Вие трябва да ги пазите, а той трябва да бъде изключително искрен за тях.
Когато предлагате стоки и услуги, поръчването им е друга сделка и е необходимо да се сключи друг договор с потребителя. Затова в общите условия трябва да бъде споменато точно и ясно как се сключва този договор. Трябва систематизирано да бъдат посочени всички стъпки относно поръчката, която се извършва. Пример за това е, когато клиент се регистрира в сайта Ви, той избира желания от него продукт, след което го поставя в „количката“ и потвърждава своята поръчка. Това, което Вие правите е да изпратите имейл за потвърждаване и да сключите договора. Точно това действие задължително трябва да опишете в своите условия като не забравяте да посочите и дата на съответната поръчка.

4. Защита на личните данни

Когато боравите с личните данни на Вашите потребители, трябва задължително да сте регистриран в Комисията за защита на личните данни като администратор на тези данни. Напишете текстове, които да съдържат информация относно тяхната защита. Най-добре е да създадете секция за защита на личните данни, защото тяхното обработване засяга и използването на бисквитки и други технологии.

5. Други необходими клаузи

Друго важно нещо е да опишете следните държавни органи и да предоставите данни за контакт с тях. Това са: Комисия за защита на потребителите, Комисия за защита на личните данни и Комисия за регулиране на съобщенията.
Идея е да защитите своите текстове, снимки, клипове или търговска марка, които са авторско право. Опишете условията за използването им.
Комисията за защита на потребителите публикуват Общи условия в своя сайт, които може да използвате и за Вашия сайт. Може да ги откриете тук – насоки за “Общи условия на уеб сайтове за предоставяне на услуги в уеб” и тук – насоки за „Общи условия за електронни магазини”.

6. Какво още трябва да знам за общите условия?

След като вече сте създали сайта си и общите условия, трябва потребителите да научат за съдържанието им. Публикувайте тези условия в сайта си, така че потребителите бързо и лесно да ги намират.

Ние от SEOMAX се занимаваме с дейности като изработка на сайт, цялостно дигитално обслужване, изработка на онлайн магазини и много други. Ние можем да Ви помогнем да пренесете своя бизнес онлайн.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Top Heading Element

Свържете се с нас

Заявете среща

Обадете ни се

Изпратете запитване

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Моля, попълнете полетата от формата и ние ще се свържем с Вас при първа възможност.