10 начина да увеличите скоростта на зареждане на сайта ви в WordPress

10 начина да увеличите скоростта на зареждане на сайта на Wordpress

Скоростта на зареждане на сайта Ви е изключително важна. Тя до голяма степен определя дали потребителите ще останат на сайта Ви, или няма да имат търпение и ще кликнат някъде другаде. А с всеки загубен потребител, Вие губите и пари, а ние не искаме това.

Статистическо проучване е показало, че забавяне от 1 секунда води до 7% по-малко реализация. Също така понижение на трафика с 11% процента.

Ако до тук не сте убедени, че скоростта на зареждане на сайта е важна, нека споменем още един факт. Ако сайта Ви се зарежда бавно, това го класира по-надолу в търсачките. От тук следва, че скоростта на зареждане е важна и за SEO оптимизацията. Знаете, че колкото по-нагоре е сайта Ви в търсачките, толкова по-вероятно е хората да кликнат на него. А с повече кликове идват и повече печалби.

Нормалната скорост на зареждане на сайт е около 2 секунди. Ако времето за зареждане на Вашия сайт е повече, ние сме Ви подготвили няколко съвета, с които да промените това.

Избор на хостинг

Избора на бърз и надежден хостинг е основополагащо за скоростта на зареждане. Може да сте оптимизирали перфектно сайта си, но ако хостинг провайдера работи със старо оборудване или стар софтуер, това ще причини забавяне. Отделете време за да проучите различните хостинг провайдери и изберете някой, в който сте сигурни.

Избор на WordPress тема

Сигурно Ви идва на ум, че колкото по-лека е темата, толкова по-бърза ще бъде скоростта на зареждане на сайта. И това е така. Избора на тема влияе много върху скоростта на зареждане и от Вас зависи да изберете подходящата за Вашия сайт. Имайте предвид, че най-често добре оптимизираните теми за WordPress са платени.

След като сте намерили своята тема, трябва да се стараете да не претрупвате страниците си с допълнителни елементи, защото всеки от тях натоварва допълнително. От това натоварване следва и увеличаване на времето за зареждане, а Вие не искате това.

Използвайте кеширане

Страниците на WordPress са „Динамични“. Това значи, че се създават всеки път, щом някой посети определена страница на сайта Ви. За да се покаже страницата пред потребителя се извършват множество операции. WordPress трябва да намери нужната информация, да я структурира и да я покаже пред потребителя.

Тъй като този процес е сложен за изпълнение, това води до по-бавна работа на сайта Ви. Най-вероятно се питате как да преодолеете този проблем. Е решението е в кеширащ плъгин.
Кеширащия плъгин запазва част от информацията на диска на потребителя или на други място, като така се осигурява възможност за ускоряване на сайта Ви с до 5 пъти. Препоръчваните от нас плъгини са W3 Total Cache и WP Fastest Cache.

Оптимизация на изображенията в сайта

Колкото по-големи изображения – толкова по-бавно зареждане. Старайте се изображенията Ви да са с възможно най-малък размер, за да не натоварват сайта. За WordPress има разработени плъгини, които да оптимизират всичките Ви картинки вместо Вас. По този начин пестите време и ще увеличите скоростта на зареждане на сайта.

Оптимизация на базата Ви с данни

Процесът по оптимизация на база данни е изключително трудоемък и сложен. Малко хора имат необходимите познания, за да го направят както трябва. За радост на потребителите има наличен плъгин, който да оптимизира базата Ви вместо Вас.

Включете Hotlink защита

Рано или късно ще се сблъскате с недобронамерени колеги, които ще решат да откраднат част от вашето съдържания. Най-често тези колеги поставят линкове към снимки директно от Вашия сайт. Това натоварва Вашия сайт, а Вие не може да монетаризирате този трафик.

Ако искате да се предпазите от това, просто добавете този код във вашия .htaccess файл:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?yourdomain.com [NC] RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http(s)?://(www\.)?google.com [NC] RewriteRule \.(jpg|jpeg|png|gif)$ – [NC,F,L]

Не забравяйте обаче, да промените yourdomain.com с вашия домейн.
Ако използваната от Вас хостинг услуга работи с cPanel, задачата Ви се улеснява още повече. От контролния панел на услугата изберете cPanel -> Hotlink Protection -> Enable и сайта Ви ще е защитен.

Какво е LazyLoad и защо трябва да го използвате

LazyLoad, както подсказва името, прави сайта Ви леко мързелив. Когато се използва, сайта Ви зарежда само снимките, които потребителя вижда в момента. Когато потребителя скролне страницата, се зареждат и останалите снимки. По този начин се пести трафик, както и се ускорява скоростта на сайта Ви.
За да се пусне LazyLoad в действие, може да използвате отредения за целта плъгин.

Намалете броя на съхраняваните версии на статиите си

Обикновено WordPress запазва няколко версии на статиите, които пишете.
Това е полезно, ако искате да се върнете на предишен вариант. Но след като вече сте направили публикацията, се губи нуждата от тези предходни варианти. Ако искате да намалите броя на съхраняваните версии, трябва просто да добавите един ред във вашия wp-config.php:

Define( ‘WP_POST_REVISIONS’, 4);
Този ред ограничава версиите на не повече от 4, за всяка публикация.

Оптимизирайте началната си страница

Това е най-важната страница на сайта Ви. Тук потребителите за първи път се запознават с Вас и тук е Вашия момент да блеснете. Ето няколко съвета, как да забързате зареждането на страницата си:

1. Показвайте превю на публикациите, а не целите публикации.
2. Ограничете броя на публикациите на страница в рамките на 5 до 7 поста.
3. Изчистете страницата от ненужни плъгини и екстри.
4. Постарайте се страницата Ви да е фокусирана върху най-важното. Дайте на потребителя релевантна информация, която да го задържи на сайта.

Използвайте HTTPS връзка

HTTPS протокола предоставя криптирана връзка между вашите потребители и Вас. Това осигурява както защитата на потребителските данни, така и по-добро индексиране в търсачките. Търсачките индексират защитените сайтове по-добре, и ако вашия хостинг доставчик поддържа SSL задължително трябва да се възползвате. Този протокол намалява и броя връзки, направени към сървъра, което Ви осигурява и по-бърза скорост на зареждане.

Ние от SEOMAX се надяваме, че с нашите съвети сме допринесли за подобряване скоростта на зареждане на сайта Ви. Ако все още се чувствате загубени в необятния свят на Интернет, ние с радост ще Ви консултираме.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Бюлетин SEOMAX
Top Heading Element

Последни публикации

Съдържание

Top Heading Element

Свържете се с нас

Заявете среща

Обадете ни се

Изпратете запитване

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Моля, попълнете полетата от формата и ние ще се свържем с Вас при първа възможност.