Каква информация трябва да бъде предоставена при изработването на дизайн за сайт?

Дизайн на сайт

Дизайнът на вашия сайт е един от факторите, които имат важно значение за цялостното му представяне и успеха на вашия бизнес. Потребителите днес стават все по-взискателни към сайтовете, с които взаимодействат и тези, които предоставят добро потребителско преживяване биват удостоени с тяхното внимание и това на търсачките, разбира се. 

Обратно, ако визията на сайта ви отдавна не е сменяна и изглежда остаряла, то шансовете потребителите да се усъмнят в достоверността на сайта и предлаганите от вас услуги. Някои дори могат да си помислят, че бизнесът ви е престанал да функционира. Няма да продължаваме натам с негативите, които остарелия дизайн на сайта може да ви донесе.

Все пак, за да се възползвате от предимствата, съветваме ви, ако създавате  нов сайт – да инвестирате време и усилия в посока на изграждане на съвременен и функционален дизайн. В случай, че вече имате работещ сайт, старайте се периодично да правите редизайн, за да поддържате неговата актуалност.

Ако вече сте на етап, в който сте решили, че ще потърсите професионалисти, които да се заемат с изработването на дизайн, то добре е да се подготвите предварително. За да ви помогнем, нашите специалисти подготвиха за вас полезни съвети за информацията, която ще е нужно да предоставите при изготвянето на сайт. Вижте кои са те, за да си гарантирате, че накрая вашия сайт ще отговори на очакванията ви. Нека започваме:
 

Среща с клиента и въпросник 

Традиционно работата ни с клиенти, които се обръщат към нас с желание да изработим дизайн за сайта им, започва със среща – онлайн или във нашия офис. Целта на тази среща е най-вече опознавателна, за да се запознаем с очакванията и изискванията на клиентите ни. Това е моментът, в който клиентът може да разкаже повече за своя бизнес, как би искал да изглежда неговия сайт, както и да получи консултация по въпроси, на които все още не е открил отговор. На срещата задължително присъства и специалист от наши дизайн отдел, на когото ще може да зададете вашите конкретни въпроси, свързани с проекта. Той също би могъл да ви зададе уточняващи въпроси, за да получи необходимата му информация. 

За да бъде по-лесно на клиентите ни да систематизират и съберат необходимата за изготвяне на дизайна на техния сайт, им изпращаме подробен въпросник, който да попълнят и да ни изпратят обратно.  

Разбира се, имайте предвид, че различните специалисти или агенции, към които ще се обърнете за тази услуга, може да имат различен процес на работа, който ви препоръчваме предварително да проучите.

Каква информация е важно да предоставите за изготвянето на дизайна на вашия сайт?

информация за сайт

Ето кои са част от най-важните неща, които трябва да предоставите на екипа, който ще работи за изграждането на вашия дизайн.

Брандбук (brand book)

Брандбукът най-общо казано представлява документ, чиято цел е да осигури консистентно представяне на вашия бранд във всяка вътрешна или външна комуникация. Традиционно в него е добре да включите кратко представяне на бранда, последвано от насоки за визуалното представяне на бранда ви. В тази част се включва вашето лого, как правилно да се използва то, цветовете, които брандът ви използва, шрифтовете (ако вашия бранд използва конкретни шрифтове), икони, маскот и други визуални елементи. 

Към брандбука може да се доби и раздел, свързан с начина на комуникация на бранда ви. Това включва слоган, стилна изразяване – официален или неформален (т.нар. Tone of voice), 

В интерес на истината, нашият опит показва, че много често брандовете не разполагат с разработен брандбук. В случай, че и вашата ситуация е така, ще ви се наложи да съберете и изпратите информация на дизайнерите: вашето лого (във векторен формат), шрифтове, цветовете на бранда/сайта и т.н.

Изображения, снимки и видео

За сайта ви могат да бъдат използвани и т.нар. стокови изображения. Все пак с цел повече персонализация, препоръчваме да добавите и реални изображения: на вашия екип, например, снимки или видеа работния процес също биха помогнали на потребителите да опознаят вашия бизнес по-добре. Продуктовите снимки пък са изключително важни за онлайн магазините, тъй като помагат на потенциалните клиенти да получат повече информация за продукт, до които не могат да се докоснат на живо.

Важно е да подберете изображения и видеа с високо качество, за да изглеждат те добре във вашия дизайн. 

Структура на сайта и съдържание 

структура на сайт

Не на последно място, разбира се, е да определите каква ще бъде структурата на вашия сайт – колко страници ще има, какви ще бъдат те и как ще са свързани помежду си. Препоръчително е  да включите стандартни страници като “Начало”, “За нас”, “Контакти”, “Блог” и др. Какви ще бъдат останалите зависи от конкретния бизнес и предназначението на сайта ви. 

Освен самите страници, е нужно да обсъдите с дизайнера какви отделни секции ще включат те. Ако разполагате с готови текстове за страниците, изпратете и тях. Възможно е сайтът да бъде направен с примерни текстове тип “lorem ipsum” и да бъдат заменени с реалните, когато вече сте ги подготвили. 

Сайтове, които ви харесват 

Ако сте попаднали на дизайни, които изцяло или частично са ви харесали, бихте могли да изпратите и тях за референция. С вашият дизайнер може да осъдите дали конкретният дизайн би бил подходящ за вашия сайт или не. Винаги, когато създавате дизайна, е важно да помислите дали той ще се хареса и би бил удобен на вашата целева аудитория, а не само да го съобразите с личните ви разбирания за естетика. Специалистите в дизайна ще ви помогнат по-лесно да откриете подходящите решения за нуждите на вашия сайт, с помощта на които да повишите потребителското удовлетворение.

Ако искате да създадем професионален дизайн и за вашия сайт, не се колебайте да ни изпратите запитване. Може да разгледате част от завършените ни проекти в нашето портфолио. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Top Heading Element

Свържете се с нас

Заявете среща

Обадете ни се

Изпратете запитване

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Моля, попълнете полетата от формата и ние ще се свържем с Вас при първа възможност.