Какво е SSL сертификат и как може да помогне на сайта Ви

Изработка на сайт със SSL сертификат. Какво е SSL сертификат?

Може да се чудите защо Вашият сайт излиза като несигурен сайт в Google Chrome. Отговорът е, защото най-вероятно нямате SSL сертификат, който да конвертира страниците Ви в сигурни, криптирани HTTPS страници.

Някои хора може да си мислят, че нямат нужда от SSL сертификат на сайта си, ако не го използват като магазин или за да обработват лични данни, или че HTTP протоколът е достатъчен.

Това беше вярно преди 10 години, но не е вярно днес.

Когато посетителите видят тага “Not secure”, който излиза, когато нямате SSL сертификат, има много по-малка вероятност те да останат на сайта Ви или да се свържат с фирмата Ви.

В тази статия ще отговорим на това какво е SSL сертификат и как може да се използва, за да помогне на сайта Ви.

Какво е SSL сертификат?

SSL сертификатите са файлове с данни, които добавят криптографски ключ, заедно с информацията за фирмата. SSL означава Secure Sockets Layer.

SSL сертификатите обвързват името на домейна, името на сървъра и името на хоста заедно с името на компанията и локацията.

Когато се инсталират на уеб сървър, те активират катинар, който показва, че има сигурна връзка между браузър и уеб сървър. Този катинар е видим в адрес бара преди името на сайта, често последван от надпис Secure, или след името на сайта, в зависимост от използвания браузър.

Този катинар показва на посетителите на сайта, че собственикът му криптира връзките в страницата, като по този начин предоставя много по сигурно преживяване.

Обикновено SSL сертификатите могат да се използват, за да се защитят данните от транзакции, пароли и други трансфери на информация. В днешно време е нормално социалните мрежи също да съдържат такива сертификати.

Как работи SSL?

Когато влезете в сайт, браузърът или сървърът изисква от уеб сървърът да изпрати идентификационни данни.

Уеб сървърът със SSL сертификат изпраща на браузъра или сървъра копие на своите данни за преглед.

След това браузърът или сървърът проверява да се довери или да не се довери на този сертификат. Ако се довери, връща съобщението обратно към уеб сървъра.

След това уеб сървърът изпраща дигитално подписано уверение и SSL криптирана сесия започва. След това, всички данни, които се изпращат между браузъра и уеб сървъра се криптират.

Ползите от използване на SSL сертификати са много. За начало, SSL сертификатът прави сърфирането по безопасно за Вашите потребители, изгражда доверие, повишава конверсиите и защитава Вашите, както и потребителските данни.

Сертификатите Ви помагат и да се класирате по-високо в Google, тъй като се реализират чрез HTPPS. Но какво е HTTPS?

Какво е HTTPS?

HTTPS означава Hypertext Transfer Protocol Secure. Това е протокол за изпращане и получаване на информация по интернет. В сравнение със стария протокол (HTTP), новият (HTTPS) криптира цялата комуникация между браузъра и уебсайта.

HTTP не прави това. Буквата S в HTTPS не е просто буква за различаване на двата протокола.

Наличието на S означава, че всичката информация, изпратена през HTTPS връзка се конвертира в почти неразбиваем код, за да се предотврати четенето на информацията от хакери.

А дори и да успеят да се докопат до нея, няма да могат да я разберат. Криптирането може да вземе едно просто съобщение, например „Здравей!“ и да го превърне в неразгадаем код, като „7YJE87TE540JY”.

HTTPS често се използва от електронни магазин, за да се осигури защита на транзакциите на клиентите, когато пазаруват в сайта.

Значението и предимства на SSL

Главната цел на Google е да даде на потребителите сигурни опции за сърфиране. По тази причина те окуражават собствениците на сайтове да инсталират SSL сертификатите и HTTPS протокола. В момента Google маркира всички сайтове без HTTPS като несигурни.

Ако продавате продукти или услуги от Вашия сайт, HTTPS може да Ви помогне да продавате повече.

Помислете, ще се замислите ли, ако сте готов да купите нещо и видите надпис от рода на „Сигурно плащане?“. Най-вероятно не.

Но ако видите нещо на страницата за плащане, казващо, че страницата не е сигурна, най-вероятно ще излезете от там веднага.

След като вече имате SSL сертификат и HTTPS протокол, не се страхувайте да информирате клиентите си за това, за да се чувстват сигурни. Това може да увеличи както продажбите, така и доверието на клиентите у Вас.

Как SSL може да ви помогне в направление SEO и Конверсии

Google възнаграждава уеб адреси с HTTPS протокола, поради неговата сигурност, което им дава лек SEO Boost в сравнение със сайтове без HTTPS протокол. Това означава по-добър ранкинг, както в момента на пускане на сайта така и покачване в последствие. Ако сайтът продължава да работи под HTTPS, потребителите ще са сигурни, че сърфирането във Вашия сайт е сигурно и безопасно.

Надяваме се да сме Ви убедили във важността на SSL сертификата. Той осигурява една по-сигурна среда в Интернет, затруднява хората, които искат да откраднат данните на Вашите потребители, и им позволява да извършват сигурни транзакции.

Ако все още нямате сайт, ние от Дигитална агенция SEOMAX можем да Ви помогнем в изработката на сайт със SSL сертификат , за да сте спокойни както Вие, така и Вашите потребители.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Бюлетин SEOMAX
Top Heading Element

Последни публикации

Съдържание

Top Heading Element

Свържете се с нас

Заявете среща

Обадете ни се

Изпратете запитване

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Моля, попълнете полетата от формата и ние ще се свържем с Вас при първа възможност.