Какво представлява графичният дизайн и защо е полезен за бизнеса ви?

Какво е графичен дизайн и как може да е полезен

Графичният дизайн е творческо направление, което придобива все по-голяма популярност в последните десетилетия. По всяка вероятност този термин ви е познат, но какви са първите асоциации, които изскачат в главата ви, когато го чуете? Може би някоя красива корица на книга, забавна реклама, която е привлякла вниманието ви във Facebook, или пък съсредоточен млад човек, перфектно съчетал обувките с аутфита си, който прави нещо на Photoshop.

Да, всяко от тези неща в известна степен описва същността на графичния дизайн, но далеч не е изчерпателна дефиниция. Затова в тази статия ще потърсим какво означава графичен дизайн, защо е важен, какво точно работи графичният дизайнер и в кои случаи бихте имали нужда от услугите му?

Какво представлява графичният дизайн?

По всяка вероятно може да намерите множество и различни определения. Едно от най-популярните от тях, дело на Американския институт за графични изкуства, гласи: “Изкуството и практиката на планиране и проектиране на идеи и преживявания с визуално и текстово съдържание“.

Основният акцент в тава определение, е идеята, че графичните дизайнери не творят красиви банери, постери или лога безцелно. Всеки продукт на тяхната работа е създаден с цел да привлече вниманието на специфична аудитория, да повдигне определено чувство, да предизвика размисъл и т.н.

От тази гледна точна, графичният дизайн е изключително важно направление, без което маркетингът би бил много по-трудна задача. Особено в светът, в който живеем, тъй като хората сме устроени така, че много по-лесно възприемаме визуално съдържание.

Как графичният дизайн може да е полезен за бизнеса ви?

Почти сигурно е, че в някакъв етап от развитието на вашия бизнес, ще имате нужда от услугите на професионален графичен дизайнер. Ето само няколко примера как графичният дизайн може да донесе съществени ползи за вашия физически или онлайн бизнес.

 • Създаване на лого

  Да имате собствено фирмено лого е повече от задължително, защото то е един от основните елементи, с помощта на които потребителите лесно ще разпознават вашия бранд. Помислете само за логата на големи компании като Coca Cola или Apple, сигурни сме, че отлично знаете как изглеждат. Логото трябва да е запомнящо се и по възможност да отразява същността на вашата дейност. Това се постига чрез подходяща комбинация от цветове, визуални елементи, шрифтове и т.н. И тук на помощ идва графичният дизайнер, който да създаде и проектира цялостната концепция.

 • Създаване на визуална бранд идентичност

  В този процес се включва не само създаването на лого, но и избирането на подходящи цветове и елементи, които да използвате за уеб сайта ви, представянето ви в социалните мрежи, брандирането на физическите ви обекти и т.н. Необходимо е бранд идентичността да ви да консистентна във всички тези канали, за да си осигурите отлични резултати. За това би помогнало графичният дизайн.

 • Създаване на опаковки и етикети за продукти

  Още един ярък пример за важността на графичния дизайн. Замислете се колко много неща сте си купували само заради това, че сте харесали опаковката. Колкото по-атрактивен е нейният дизайн, толкова повече нарастват шансовете да генерирате повече печалби.

 • Създаване на графични материали за социалните мрежи и реклами

  Социалните мрежи се очертават като един от най-значимите рекламни канали. Много бизнеси вече са инвестирали в изграждането на значително присъствие в платформи като Facebook, Instagram, LinkedIn и т.н. За да успеете да се отличите от конкурентите и за да привлечете вниманието на потенциалните си клиенти за вас също ще е от полза да инвестирате в услугите на опитен графичен дизайнер.

Това са само една част от графичните материали, които могат да донесат значителни ползи на бизнеса ви. Графичният дизайн може да предадете послание към потребителите, да ги убеди, че именно вашият бранд ще отговори на техните нужди, да им създадете чувство за сигурност и да накара брандът ви да изглежда професионално.

След всичко изброено до тук, сигурни сме, че не бихте подценили избора на професионален дизайнер! Прави ли сме?

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Top Heading Element

Свържете се с нас

Заявете среща

Обадете ни се

Изпратете запитване

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Моля, попълнете полетата от формата и ние ще се свържем с Вас при първа възможност.