Защо векторното лого е важно за един уебсайт?

Защо векторното лого е важно за един уебсайт?

Логото на компанията предава много послания, вашата марка, вашите възможности и дори вашия пазар. Типографията, изображенията и цветовете влияят върху това как клиентът може да го възприеме. Ето защо е важно да изберете правилното лого.

Повече от това обаче е важно да го имате в правилния тип файл. Векторно лого, например, е предпочитано от много дизайнери и компании. Но какво е векторно лого и какви са неговите предимства? Продължавайте да четете, за да разберете защо вашият бизнес се нуждае от създаване на фирмено лого.

Какво е векторно лого?

Векторната графика се състои от 2D точки, които след това се свързват с криви и линии въз основа на математически уравнения. Веднъж свързани, тези елементи създават форми и многоъгълници. Това ви позволява да увеличавате или намалявате графиките, без да губите качеството. Векторното лого може да има различни формати от другите графични файлове, като най-често срещаните три са:

  • AI (Adobe Illustrator Artwork)

Това е основният формат на популярния софтуер Adobe Illustrator. Това е модифицирана версия на EPS формата, което го прави достатъчно често срещан, но все още по-малко универсален. Няма да имате нужда от програмата, за да го отворите обаче, тъй като някои програми на трети страни могат да четат този формат. CorelDRAW, например, може да отвори него и много други типове файлове.

  • EPS (капсулиран PostScript)

Това е най-често срещаният файлов тип векторна графика, тъй като се счита за стандартен формат. Повечето софтуери за векторна графика поддържат EPS, включително Adobe Illustrator. Ако имате други типове файлове, като AI, най-добре е да имате и EPS, за да покриете вашите бази.

  • SVG (мащабируема векторна графика)

В миналото той нямаше много поддръжка и затова дизайнерите обикновено пренебрегваха SVG. Днес обаче това става все по-често срещано, тъй като браузърите увеличават поддръжката си за този тип файл. Това е векторният графичен стандарт W3C, който може да поддържа всяка резолюция на екрана.

Векторна срещу растерна графика

Векторна срещу растерна графика

Друг графичен тип, за който може би сте чували, е растерът. Графиките, базирани на растер, съдържат пиксели вместо точки, линии и криви. Това означава, че снимките, които правите, и изображенията, които създавате, са растерни. Дори снимките, които изтегляте от интернет, вероятно ще имат растерен графичен формат. Файловете с типове PNG, JPEG и GIF са такива.

Въпреки че много програми поддържат растерна графика, вашият общ софтуер може да не е в състояние да използва векторни лога. Пример е Microsoft Word, който може да не види векторния файл по правилния начин.

Предимства на векторното лого

Предимства на векторното лого

Защо бихте искали да използвате векторна графика тогава, когато растерната изглежда е по-често срещана? Всичко се свежда до тяхната основна разлика – пиксели срещу точки, които диктуват защо векторът е по-добър за лога.

  • Мащабируемост

Предимство номер едно от използването на векторна графика е мащабируемостта. С векторни лога можете да ги мащабирате нагоре или надолу, колкото искате, без да губите качество. Няма да загубите никаква острота, дори ако увеличите мащаба много пъти.

С растеризираните лога ще видите пикселите, ако увеличите твърде много, което го кара да загуби остротата си. Тъй като пикселите образуват извити линии, ще видите някои сиви и светло оцветени по краищата. Те създават илюзията за извивки.

Ето защо векторната графика е за предпочитане за лога. Ще трябва да поставите логото си на билбордове, визитни картички, плакати и др. Ако имате нужда от вашето лого на дирижабъл, векторната графика ще се погрижи за това вместо вас. Ще трябва да се уверите, че вашето лого остава ясно и отчетливо за всички тези носители. В противен случай рискувате да имате непрофесионално изображение.

  • Гъвкавост

Във всеки векторно-базиран софтуер можете да експортирате файла във всеки тип графика, от която може да се нуждаете. Това включва AI, EPS, SVG и дори PDF, но освен тези векторно базирани формати, можете също да го експортирате във всеки растерен формат, включително обичайните PNG, JPEG, GIF, TIFF и т.н.

Това е полезно, когато дизайнерите на лого изпращат пакет с марка на своите клиенти. Тъй като все повече програми поддържат растерни типове файлове, те ще могат да ги преглеждат без необходимост от векторно базирани програми. Можете дори да им изпратите PDF файл и те ще могат да видят логото с PDF четец.

Не се притеснявайте обаче, тъй като растерните формати могат да запазят по-голямата част от качеството на векторното лого. Клиентите ще могат да го видят като нормално, освен ако не се опитат да го разтегнат или минимизират.

  • Може да се редактира

Доста лесно е и да редактирате векторни файлове. Това е важно, когато дизайнерът работи с трудни клиенти или когато крайният срок наближава. Един проект може да изисква различни ревизии, но с векторно-базирани програми е лесно да направите корекции на вече направена графика.

В Adobe Illustrator, например, можете да променяте цветовете, да местите елементи и други подобни моментално. Можете да направите бързи корекции или обширни промени, както желаете.

За векторни файлове само с данни в ASCII формат е лесно да ги редактирате само с инструменти за редактиране на текст. Използвайки някои прости, като тези, инсталирани на вашия компютър, можете да премахвате, добавяте или редактирате отделни елементи, без да засягате останалите в изображението.

  • Не зависи от разрешаването

Векторната графика не зависи от разделителната способност на изображението. Те нямат фиксирана присъща резолюция. Вместо това те вземат предвид разделителната способност на устройството, в което се показват, като монитори, принтери и други подобни.

  • По-малки файлове

Файл с растерно лого със сравнимо качество с векторно лого е много по-забележим по размер. Това е така, защото трябва да запомни милиони пиксели. След това всеки от тези пиксели има координати X и Y плюс информация за цвета, която файлът трябва да запомни. Векторните файлове не трябва да запазват толкова много информация и затова могат да бъдат с по-малък размер.

Векторното лого е от голямо значение за всеки бизнес, който искате да просъществува и да бъде уважавам от потребителите на пазара. Обърнете се към нашите специалисти от SEOMAX, които ще ви предоставят професионална работа и изработка на правилното лого.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Top Heading Element

Свържете се с нас

Заявете среща

Обадете ни се

Изпратете запитване

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Моля, попълнете полетата от формата и ние ще се свържем с Вас при първа възможност.