Основни понятия в дигиталния маркетинг

основни понятия в дигиталния маркетинг

Дигиталният маркетинг революционизира начина, по който можете да достигнете до целевата си аудитория и да се ангажират с нея. В настоящата дигитална ера разбирането на основните концепции за дигитален маркетинг е от съществено значение за поддържането на конкурентоспособност онлайн. Разбирането на термините в областта ще Ви помогне да вземате информирани решения и да се адаптирате към непрекъснато променящото се поведение на потребителите. 

Нека се потопим в основните термини, които ще Ви дадат една солидна основа за ориентиране в постоянно развиващия се свят на онлайн маркетинга. 

Какво е дигитален маркетинг?

Дигиталният маркетинг е термин, който се отнася до популяризирането на продукти или услуги с помощта на дигитални технологии. Той включва използването на различни онлайн платформи, като уебсайтове, социални мрежи, имейли и търсачки, с цел достигане до целевите аудитории и взаимодействие с тях. Той обхваща дейности като оптимизация за търсачки (SEO), маркетинг чрез съдържание, реклама в социалните мрежи и имейл маркетинг. По същество дигиталният маркетинг съчетава технологии, творчество и анализ на данни, за да свърже бизнесите с техните клиенти в дигитална среда.

Видове канали в дигиталния маркетинг

видове канали в дигиталния маркетинг

SEO оптимизация (Search Engine Optimisation)

SEO оптимизацията или оптимизацията за търсачки е процесът на подобряване на видимостта и класирането на даден уебсайт в страниците с резултати от търсене. Той включва различни техники, като проучване на ключови думи (keyword research), оптимизация на страници, изграждане на връзки и създаване на съдържание. Оптимизацията за търсачки има за цел да подобри потребителското изживяване и да гарантира, че уебсайтовете са лесно достъпни и навигируеми.

С  прилагането на ефективни SEO стратегии, се подобряват шансовете за увеличаване на органичния трафик, видимостта и в крайна сметка постигането на по-високи нива на конверсия. Важно е обаче да се отбележи, че SEO оптимизацията изисква постоянни усилия и адаптиране, за да са в крак с постоянно променящите се алгоритми на търсачките. 

Реклама с плащане на клик (Pay-per-Click)

Рекламата с “плащане за клик” (PPC) е стратегия, която включва заплащане за всяко кликване върху реклама. Тази форма на популяризиране позволява на фирмите да достигнат до потребители и да стимулират трафика към своите уебсайтове. 

PPC рекламата може да бъде ефективен начин за повишаване на видимостта на марката (brand awareness) и генериране на нови потенциални клиенти. Важно е обаче PPC кампаниите да се управляват внимателно, тъй като разходите могат бързо да нараснат. Ето защо брандовете трябва редовно да наблюдават и оптимизират своите кампании, за да гарантират, че получават най-добрата възвръщаемост на инвестициите. Като цяло PPC рекламата може да бъде ценен инструмент за увеличаването на онлайн присъствието и стимулиране на реализациите.

Маркетинг в социалните мрежи (Social Media Marketing)

Изключително мощен инструмент, който подобрява онлайн присъствието и свързва брандовете с целевата им аудитория. Тази форма на маркетинг позволява на компаниите да използват социални мрежи, като Facebook, Instagram, TikTok и Twitter, за да популяризират своите продукти или услуги.

Социалните мрежи предоставят възможност за ангажирането с клиенти в реално време, като по този начин насърчават взаимоотношенията и изграждат лоялност към марката. Освен това те дават възможност за достигане до по-широка аудитория, до увеличаване на видимостта на марката и трафика на уебсайта. 

Важно е обаче стратегиите в социалните мрежи да се планират внимателно, за да се постигне максимална ефективност. Чрез последователно наблюдение и анализ на показателите на социалните мрежи, могат да се вземат по-информирани решения и да се оптимизират усилията.

Имейл маркетинг (Email Marketing)

Имейл маркетингът е маркетингов канал, който позволява директна комуникация с потенциални и настоящи клиенти, посредством електронна поща. Този тип маркетинг може да включва различни видове послания – от регулярни бюлетини до абонирани потребители, през съобщения за специални намаления и реклами за нови продукти и услуги. 

За да подобрите ефективността на своите усилия чрез имейл маркетинг е важно да:

 • Изграждате силен списък с абонати като предлагате ценно съдържание и стимули;
 • Сегментирате списъка с имейли въз основа на демографски данни, интереси и предишни взаимодействия, което ще позволи да се изготвят персонализирани съобщения;
 • Създавате завладяващо съдържание в имейлите, което е от решаващо значение за привличане на вниманието на получателите и за насърчаването им да отворят и предприемат действие;
 • Тествате редовно различни дизайни и оформления на имейли, за да се оптимизира цялостното въздействие на кампанията. Проследяването и анализирането на ключови показатели, като процент на отворените съобщения и процент на кликванията, предоставят ценна информация за усъвършенстване на бъдещите имейл стратегии. 

Контент маркетинг

Контент маркетинг или маркетингът чрез съдържание е стратегически подход, който се фокусира върху създаването и разпространението на ценно, релевантно и качествено съдържание за привличане и ангажиране на целевата аудитория. Контент маркетингът има за цел да стимулира печеливши действия на клиентите.

През последните години маркетингът чрез съдържание придоби значителна популярност сред бизнесите от всички размери и ниши. За да се прилагат успешно контент маркетинг стратегиите обаче, трябва първо да се идентифицира целевата аудитория и да се разработи цялостен контент план. Важно е и последователно и периодично да се създава висококачествено съдържание, което е съобразено с нуждите и интересите на целевата аудитория. В крайна сметка този инструмент може да помогне на брандовете да утвърдят авторитета си, да повишат своята разпознаваемост и да стимулират лоялността и конверсиите на клиентите.

Партньорски маркетинг

Партньорският маркетинг или affiliate marketing е популярна онлайн маркетингова стратегия, която позволява на физически лица или фирми да получават комисионни, като популяризират продукти или услуги на други компании. Предоставя възможност за генериране на пасивен доход чрез използване на силата на интернет. Афилиейт маркетингът може да бъде ефективен начин за монетизиране на блог или уебсайт, тъй като позволява на блогърите и собствениците на сайтове да печелят пари чрез препоръки и отзиви на продукти. Като цяло афилиейт маркетингът е гъвкав и доходоносен онлайн бизнес модел. Предлага многобройни ползи както за собствениците на блогове и уебсайтове, така и за компаниите търсещи партньорски маркетинг.

Инфлуенсър маркетинг

Маркетингът чрез влиятелни личности е мощна стратегия в днешния дигитален пейзаж, която включва използването на влиянието и обхвата на популярни личности в платформите на социалните мрежи за популяризиране на продукти или услуги. Изключително важно е обаче да се разберат тънкостите и предизвикателствата, свързани с този подход:

 • Подберете влиятелни лица, които съответстват на ценностите и целевата аудитория на марката;
 • Определете ясни цели и очаквания за своите кампании с влиятелни личности. Прозрачността и автентичността са ключови фактори за успешен маркетинг чрез влиятелни лица. Чрез открито разкриване на спонсорираното съдържание и поддържане на истински взаимоотношения с инфлуенсърите марките могат ефективно да изградят доверие и надеждност сред целевата си аудитория.

Когато е изпълнен стратегически и етично, инфлуенсър маркетингът може да бъде ценен инструмент за подобряване на тяхното онлайн присъствие и стимулиране на ангажираността на потребителите.

Видео маркетинг

Маркетингът с видео съдържание е важна част от дигиталния свят, с който брандовете могат да достигнат до целевата си аудитория и да я ангажират. С развитието на социалните мрежи и онлайн платформите видеата се превърнаха в популярен и ефективен начин за предаване на послания и популяризиране на продукти или услуги. Те дават възможност за творчество и разказване на истории, което може да остане трайно в съзнанието на потребителите. Ето и още няколко важни стъпки за реализирането на видео маркетинг:

 • Определете своята целева аудитория и да адаптирайте видеата си към нея. Разберете предпочитанията и интересите на аудитория, за да създавате съдържание, което да резонира с нея;
 • Публикувайте редовно видеоклипове с цел изграждането на лоялни последователи и поддържането на ангажираност;
 • Анализирайте резултатите си. Наблюдавайки показатели като гледания, ангажираност и конверсии, можете да оцените ефективността на своите видеа и да направите необходимите корекции.

Мобилен маркетинг

Мобилният маркетинг се отнася до достигане и взаимодействие с потребителите чрез мобилни устройства. Той включва различни стратегии и тактики, насочени към популяризиране на продукти и услуги сред мобилните потребители. Мобилният маркетинг предоставя възможност за свързване с целевата аудитория по всяко време и навсякъде. Чрез него може да се персонализират маркетингови кампании, тъй като мобилните устройства предоставят ценни данни за предпочитанията и поведението на потребителите онлайн.

Мобилният маркетинг може да бъде рентабилен и ефективен, тъй като позволява да се достигне до голям брой потребители на сравнително ниска цена. Тази стратегия се превърна в съществен компонент на всяка цялостна маркетингова стратегия, предлагайки начин за ефективно взаимодействие с потребителите.

Дисплейна реклама

Дисплейната реклама, известна още като банерна, е форма на онлайн популяризиране на продукт или услуга, която включва поставянето на визуални реклами на уебсайтове. Те обикновено са под формата на банери или изображения и могат да бъдат намерени на различни уебсайтове, включително в социални мрежи, новинарски сайтове и т.н.

Дисплейната реклама е популярна маркетингова стратегия, използвана за повишаване на познаваемостта на марката и за привличане на трафик към уебсайтове. Тя позволява на рекламодателите да се насочват към конкретни аудитории въз основа на демографски данни и интереси, което я прави изключително ефективен инструмент за достигане до потенциални клиенти. Дисплейната реклама може да се използва в комбинация с други маркетингови тактики, като оптимизация за търсачки и маркетинг в социалните медии, за да се създаде цялостна рекламна кампания.

Стратегии и похвати в дигиталния маркетинг 

стратегии и похвати в дигиталния маркетинг

А/Б Тестване

Този метод позволява на маркетолозите да сравняват две различни версии на уебстраница или дигитална реклама, за да определят коя от тях се представя по-добре по отношение на конверсиите и ангажираността на потребителите. A/B тестването се използва за оптимизиране на маркетинговите кампании и идентифицирането на най-добрите практики. Ползите от A/B тестването включват подобреното потребителско изживяване, увеличените конверсии и по-висока възвръщаемост на инвестициите. 

Клиентска персона (buyer persona)

Това е фиктивно представяне на идеалния ви клиент, създадено чрез събиране на данни и информация за неговите демографски данни, поведение и предпочитания. Нека разберем и как се създава клиентска персона:

 • Проведете задълбочено проучване, за да съберете подходящи данни за целевата си аудитория. Като анализирате тяхната възраст, пол, местоположение и други демографски данни, можете да създадете по-точен модел на идеалния клиент. Освен това проучването на тяхното онлайн поведение, като например навиците им за сърфиране, ангажираността им в социалните мрежи и предпочитаните канали за комуникация, може да предостави ценни прозрения;
 • Създайте подробни ключови характеристики на идеалния купувач, които отразяват предпочитанията на вашата целева аудитория. Това включва техните цели, предизвикателства, мотивация и болезнени точки. Като разбирате техните нужди и желания, можете да адаптирате стратегиите за да ги ангажирате и конвертирате по-ефективно.

Използването на тази стратегия ви позволява да персонализирате маркетинговите си усилия. Като създавате целеви послания и съдържание, които резонират с всеки потенциален клиент, можете да увеличите шансовете за привличането и задържането им. 

Потребителска пътека

Потребителската пътека (buyer journey) е съвкупността от действия и преживявания, през които един потенциален клиент преминава до извършването на покупка. Затова е важно да се прилагат ефективни стратегии за оптимизиране на потребителската пътека или по-точно тяхното изживяване във каналите онлайн. Именно затова трябва да:

 • Разберете различните основни допирни точки на потребителите с бранда по време на сърфирането. От съществено значение е да се анализира поведението и предпочитанията на клиентите на всеки етап от “пътуването”. Това ще помогне за правилното адаптиране на стратегии;
 • Използвайте данни и анализи за получаване на по-ясна представа за взаимодействията и предпочитанията на клиентите, с помощта на които да се усъвършенстват стратегиите и да се предоставят персонализирани преживявания на клиентите.

Маркетингова фуния (Marketing funnel)

Маркетинговата фуния е стратегическа рамка, използвана от маркетолозите за насочване на потенциални клиенти през поредица от етапи в пътуването им от първоначалната осведоменост до извършване на покупка или предприемане на желано действие. Концепцията се основава на идеята, че не всички потенциални клиенти са готови да купят веднага; вместо това те трябва да бъдат подхранвани и напътствани през процес на изграждане на интерес, доверие и увереност, преди да поемат ангажимент.

Фунията обикновено е разделена на няколко етапа, всеки със свои уникални цели и маркетингови стратегии:

 • Етап на осведоменост (Awareness) – намира се в горната част на фунията (top of the funnel) и целта е да се създаде информираност и да се привлечете широка аудитория към марката, продукта или услугата. Стратегиите на този етап включват маркетинг чрез съдържание, маркетинг в социалните мрежи, SEO оптимизация;
 • Етап на интерес (Interest) – в този етап целта е да се привлече интереса на потребителите и да се насърчат да научат повече. Стратегиите, които включва са lead magnets, имейл маркетинг, уеб семинари;
 • Етап на обмисляне (Consideration) – на този етап потенциалните клиенти активно оценяват своите възможности и сравняват различни решения. Стратегиите включват case studies, споделяне на истории за успех и препоръки от съществуващи клиенти, демонстрации на продукти, ремаркетинг и други;
 • Етап на намерение (Intent) – в този момент потенциалните клиенти показват силно намерение да направят покупка. Стратегиите включват специални оферти и отстъпки, безплатен тест и други;
 • Етап на покупка (Purchase) – това е етапът, при който потенциалният клиент се превръща в плащащ клиент. Стратегиите включват рационализиран процес на плащане, предоставяне на множество сигурни методи за плащане;
 • Етап след покупка (Post purchase) – този етап включва поддържането на удовлетвореността и лоялността на клиентите след самата покупка. Стратегиите включват последващи имейли и други;
 • Етап на застъпничество (Advocacy) – доволните клиенти могат да станат застъпници на вашата марка, като я популяризират в своята мрежа. Стратегиите включват програми за препоръки, съдържание, генерирано от потребителите и други.

Lead Magnet – магнит за потенциални клиенти

Lead Magnet е стратегия, която предоставя ценна информация за ефективното използване на привличащо съдържание като мощен инструмент в дигиталния маркетинг. Магнитите за потенциални клиенти, представляват безплатни ресурси, предлагани в замяна на информация за контакт със същия потенциален клиент. Така лесно може да навигирате определено съдържание към имейлите, съобщенията на телефона и дори Viber и Messenger, за да достигнете до подходящите клиенти и да им предоставите нещо персонализирано и уникално.

Целева страница (Landing page)

В дигиталния маркетинг добре проектираната целева страница е от решаващо значение за успешните кампании. На първо място, тя може да служи като основна точка между потребителя и марката, поради което изисква изключително внимание към детайлите. Второ, тя предоставя възможност за предлагане на важни данни за потребителите, като например имейл адреси или телефонни номера, ценна информация, лесно навигиране към останала част от сайта или дори промоции и отстъпки. Ето защо прилагането на ефективни стратегии при създаването на целеви страници е от съществено значение за постигането на маркетинговите цели и максималната възвръщаемост на инвестициите.

Маркетингова автоматизация

Стратегиите за дигитален маркетинг непрекъснато се развиват, а в днешния динамичен бизнес пейзаж автоматизацията на маркетинга играе решаваща роля. Чрез автоматизиране на различни маркетингови процеси бизнесите могат да рационализират усилията си и да подобрят ефективността си. Освен това автоматизацията на маркетинга позволява по-персонализирани и целенасочени кампании, което води до по-висока ангажираност на клиентите и по-високи нива на конверсия. Важно е обаче да се отбележи, че внедряването на автоматизация на маркетинга изисква внимателно планиране и стратегия. Трябва да се вземе предвид  целева аудитория, целите и наличните ресурси, за да се разработят ефективни работни процеси. Когато се използва ефективно, автоматизацията на маркетинга може значително да подобри стратегиите на компанията и да стимулира растежа.

Ремаркетинг /remarketing/

Ремаркетингът е мощна стратегия за дигитален маркетинг, която позволява на фирмите да се свържат отново с потенциални клиенти, които преди това са взаимодействали с тяхната марка. Като използват рекламни платформи като Google Ads, фирмите могат стратегически да показват целеви реклами на лица, които са посетили техния уебсайт или са се ангажирали с тяхното съдържание. 

Сегментиране /segmentation/

Сегментирането е ключов аспект на стратегиите за дигитален маркетинг. То включва разделяне на целевата аудитория на по-малки, по-специфични групи въз основа на техните характеристики, нужди и предпочитания. Като разбират уникалните черти на всеки сегмент, маркетолозите могат да адаптират маркетинговите си послания и кампании така, че да резонират със специфичните нужди и интереси на всяка група.

Разбирането на основните понятия в дигиталния маркетинг е от съществено значение за фирмите, които искат да просперират в онлайн средата. Чрез ключови елементи като целева аудитория, онлайн присъствие, стратегия за съдържание, оптимизация за търсачки и маркетинг в социалните медии компаниите могат ефективно да достигнат до целевия си пазар, да повишат осведомеността за марката, да стимулират трафика към уебсайта и в крайна сметка да увеличат успеха си онлайн. 

Показатели в дигиталния маркетинг

Импресии

Импресиите, ключов показател в цифровия маркетинг, предоставят ценна информация за обхвата и видимостта на онлайн рекламите. Разбирането на използването и въздействието на импресиите е от решаващо значение за маркетолозите, които се стремят да оптимизират своите кампании.

Могат да се определят като броя на показванията на дадена реклама на уебстраница, платформа в социалните медии или други дигитални канали. Те показват колко души потенциално са видели рекламата, като по този начин отразяват обхвата на кампанията.

Кликове

Кликовете позволяват на маркетолозите да изследват различни аспекти на своите кампании, като например трафика на уебсайтове, процента на кликванията, процента на конверсиите и ангажираността в социалните медии. Чрез използването на кликовете като “база данни” се получава ценна информация за поведението и предпочитанията на целевата си аудитория, което им позволява да вземат решения, основани на данни, за да оптимизират своите стратегии за цифров маркетинг. 

Честота на кликване (CTR)

CTR е ключов показател, който измерва процента на хората, които са кликнали върху дигитална реклама или връзка, в сравнение с общия брой хора, които са я прегледали. Важно е обаче да се отбележи, че високият CTR не означава непременно успешна кампания, тъй като не отчита качеството на кликванията или процента на конверсия. Освен това CTR може да варира в зависимост от индустрията, целевата аудитория и рекламната платформа. Ето защо, въпреки че CTR е полезен показател за оценка на първоначалната ангажираност на рекламата, той трябва да се анализира заедно с други показатели, за да се получи цялостна представа за ефективността на кампанията за дигитален маркетинг.

Цена на клик (CPC)

Една от ключовите метрики е цената за клик (CPC), която изчислява средната цена, която рекламодателят плаща за всяко кликване върху неговата реклама. CPC може да помогне на фирмите да разберат стойността, която получават от рекламните си инвестиции, и да вземат информирани решения за маркетинговите си стратегии. Освен това тя позволява на рекламодателите да сравняват ефективността на различни реклами, платформи или ключови думи. Наблюдението на CPC може да помогне за оптимизиране на разходите за реклама и за увеличаване на възвръщаемостта на инвестициите (ROI). 

Цена на хиляда (CPM)

CPM, известен също като цена на хиляда, се изчислява, като се разделят общите разходи за кампанията на броя на импресиите и след това резултатът се умножава по хиляда. Този показател дава ценна информация за ефикасността на усилията в областта на дигиталния маркетинг. Освен това CPM може да се използва за сравняване на разходите за различни маркетингови канали и кампании, което позволява на маркетолозите да оптимизират рекламните си стратегии и да разпределят ресурсите по-ефективно. Разбирането и наблюдението на CPM е от решаващо значение за увеличаването на възвръщаемостта на инвестициите си и за вземането на информирани решения в сферата на дигиталния маркетинг.

Процент на реализация (CVR)

CVR показва връзката между метриките за дигитален маркетинг и тяхното въздействие върху конверсиите, което се отнася до процента на посетителите на уебсайта, които предприемат желано действие, като например извършване на покупка или попълване на формуляр. Анализирайки CVR, маркетолозите могат да определят колко добре се представят кампаниите им по отношение на стимулирането на конверсиите и съответно да оптимизират маркетинговите си стратегии. Възможността за проследяване на CVR позволява да се вземат решения, базирани на данни, и да се разпределят по-ефективно ресурсите за подобряване на маркетинговите цели.

Цена на придобиване (CPA)

CPA е ключов показател за ефективност, който измерва средните разходи, направени от бизнеса за придобиване на нов клиент или лийд. Той дава представа за финансовото въздействие на маркетинговите резултати, като помагат за по-оптималното разпределение на бюджета и за увеличаване на възвръщаемостта на инвестициите. Освен това CPA позволява сравняването на разходите за придобиване на клиенти по различни маркетингови канали и кампании. Анализирайки това, Вие може да идентифицирате най-рентабилните канали и стратегии, което да Ви позволи да разпределите ресурсите си по най-подходящ начин.

Възвръщаемост на инвестициите (ROI)

Възвръщаемостта на инвестициите (ROI), играят ключова роля при оценката на ефективността на кампаниите за дигитален маркетинг. Този компонент измерва финансовата възвръщаемост, генерирана от маркетинговите дейности. За да се оптимизират маркетинговите стратегии, от съществено значение е да се проследяват и анализират тези метрики. Въпреки това, е важно да се отбележи, че ROI не трябва да бъде единствената метрика, използвана за оценка, тъй като тя може да не отразява пълното въздействие на маркетинговите усилия. 

Степен на отпадане (Bounce rate)

Степента на отпадане измерва процента на посетителите на уебсайта, които го напускат, след като са разгледали само една страница. Разбирането на тази метрика е от жизненоважно значение, тъй като тя дава представа за ангажираността на потребителите и ефективността на уебсайта. Анализирайки bounce rate, маркетолозите могат да идентифицират потенциални проблеми, които могат да доведат до висок процент на напускане на потенциални клиенти, и да предприемат подходящи мерки за подобряване на потребителското преживяване. Следователно намаляването на bounce rate може да повиши цялостния успех на усилията в областта на дигиталния маркетинг.

Познаването на актуалните тенденции и стратегии в областта на дигиталния маркетинг е от решаващо значение за изпреварване на конкуренцията. С  прилагането на тези основни концепции, можете ефективно да използвате силата на маркетинга за постигането на целите си и за увеличаване на онлайн присъствието си. 

SEOMAX е дигитална агенция, ориентирана към резултатите, с екип от опитни и мотивирани специалисти. През последните 10 години екипът работи активно с марки от различни области, за да им помогне да постигнат своите цели онлайн. Можем да направим това за вашия бизнес като Ви помогнем да откриете и ангажирате правилната аудитория, изградите силно онлайн присъствия, увеличите осезаемо клиентите и печалбите си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Top Heading Element

Свържете се с нас

Заявете среща

Обадете ни се

Изпратете запитване

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Моля, попълнете полетата от формата и ние ще се свържем с Вас при първа възможност.