Грешки в шрифтовете на логото и как да ги избегнем

Какво си представяте, когато чуете думата “лого”? Може би интересен цветен символ, който представлява дадена марка? Или пък логото на някой конкретен бранд, който обичате? А знаете ли, че съществуват няколко различни типа лого? Те включват логотип (който е съставен изключително от думи), буквен знак (използващ инициали – например този на CNN), лого със символ (като това на Инстаграм, например) и комбиниран символ (помислете си за Burger King).

В почти всички видове лога, типографията играе ключова роля – както за създаването на запазения знак, така и при предаването на идентичността и посланието на марката. Има обаче няколко често срещани грешки, които дизайнерите допускат с шрифтовете в този контекст. Днес ще обсъдим някои от тях и ще ви дадем съвети как да ги избегнете.

1. Твърде много различни шрифтове

Една от най-често срещаните грешки е използването на твърде много различни шрифтове в един логотип. Тази грешка се допуска, тъй като немалко начинаещи дизайнери смятат, че разнообразието от шрифтове ще направи знака интересен и запомнящ се. Истината обаче е, че този рисков избор може да доведе до трудности при четенето и разбирането на посланието, разсейване на вниманието и объркване. Освен ако не сте професионалист с дългогодишен опит, знаете какво правите и употребата на много шрифтове има важна цел, нашият съвет е да се ограничите до не повече от два-три шрифта.

2. Неподходящ избор

Друга опасност, за която трябва да внимавате, е изборът на неподходящ шрифт за вашето лого. Типографията винаги трябва да съответства на идентичността, ценностите и целевата аудитория на марката. Например забавен и закачлив шрифт може да не е подходящ за корпоративна адвокатска кантора, докато официален и елегантен шрифт може да не е подходящ за компания за детски играчки. Отделете време да проучите и разберете идентичността на марката, преди да направите своя избор.

3. Неподходящи съчетания

Както цветовете, така и шрифтовете могат да си пасват, да се допълват, или пък да си противоречат. Има комбинации, които работят добре заедно и други, които изглеждат абсурдно. Тази грешка се допуска най-вече поради липсата на опит и достатъчно богата визуална култура. Можете да я избегнете, като отделите достатъчно време за предварително проучване, кои шрифтове си пасват добре. С течение на времето и опита ще придобиете усет за това.

4. Използване на твърде популярен шрифт

Използването на широко разпространен шрифт може да бъде рискован избор. Истина е, че разновидности като Times New Roman и Arial са придобили своята разпознаваемост именно поради факта, че са визуално привлекателни – може би дори гениални! Липсата на оригиналност в логото обаче може да ви изиграе лоша шега. Ако използвате шрифт, който хората виждат навсякъде, за вашата марка става трудно да създаде уникална и запомняща се идентичност. Вместо това потърсете по-малко известни варианти или дори помислете за персонализиране на съществуващи шрифтове, за да добавите нотка на уникалност към вашето лого.

5. Игнориране на идентичността на бранда

Един опасен капан, в който много дизайнери попадат е да работят за своето собствено портфолио, а не за клиента си. Какъв е резултатът? Изключително красиво, художествено лого, което по никакъв начин не отговаря на бизнеса, за който е създадено. Такова лого е неизползваемо. От съществено значение е да се анализира в дълбочина идентичността на бранда, преди да се избере шрифт. Ако изборът не хармонира със същността на компанията, това би довело до лого, което не успява да комуникира ефективно посланието на марката. За да бъде избегната тази грешка, дизайнерите трябва да отделят достатъчно време за комуникация със своите клиенти, за да разберат същността на бранда. Изберете шрифт, подходящ за целевата аудитория, който улавя визията, мисията и ценностите.

6. Изглежда остарял

Подобно на всеки друг елемент от дизайна, шрифтовете преминават през тенденции и се развиват с времето. Използването на остарели шрифтове може да накара логото ви да изглежда старомодно и неактуално. Важно е да следите най-новите течения в дизайна, стремейки се да избирате шрифтове, които ще издържат изпитанието на времето. Избирайки варианти, които са съвременни и свежи, можете да гарантирате, че логото ще остане актуално за години напред.

7. Не са гъвкави за всички медии

В днешната дигитална епоха логото трябва да може да се адаптира безпроблемно към различни медии. Важно е да изберете шрифтове, които са четливи, мащабируеми и гъвкави. Шрифтовете, които са твърде сложни или трудни за разчитане в по-малки размери, могат да загубят въздействието си, когато се показват на мобилни устройства или в профилите в социалните медии. Тези с твърде малко тегло пък могат да изглеждат ненамясто на голям екран. За да избегнете тази грешка, обмислете добре избора си и тествайте избраните от вас шрифтове на различни печатни и дигитални носители, за да гарантирате четливост и универсалност. Така ще бъдете сигурни, че логото ви ще изглежда чудесно на големи и малки екрани, на билбордове, брошури и визитни картички.

В заключение, изборът на правилния шрифт за вашето лого е от решаващо значение за създаването на силна и запомняща се идентичност на марката. Като избягвате често срещаните грешки с шрифтовете, ограничавайки тяхното разнообразие, съобразявайки се с идентичността на клиента, избирайки внимателно оригинални, съвременни шрифтове, които са подходящи за различни медии, можете да създадете лого, което ефективно предава посланието на вашата марка и се отличава от конкуренцията. Отделете време за проучване, експериментиране и сътрудничество с клиентите си, за да откриете перфектния шрифт и да създадаете едно наистина паметно лого.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Top Heading Element

Свържете се с нас

Заявете среща

Обадете ни се

Изпратете запитване

ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ

Моля, попълнете полетата от формата и ние ще се свържем с Вас при първа възможност.